ТехноЛогика с второ място на първия хакатон за прецизно земеделие у нас

18 септ 2019

ТехноЛогика се класира на второ място на първия по рода си у нас хакатон за прецизно земеделие. В AgriTechHack 2019, който се проведе в рамките на 28 часа, над 60 специалисти се състезаваха в направленията „Технологии в пчеларството“, „Интернет на нещата“, „Изкуствен интелект“ и „Обработка на данните“.

Проектът на отбора на ТехноЛогика е свързан с обработката на данни от земеделска техника. В България вече има значителен парк от модерни машини, които са оборудвани с датчици и сензори, които събират ценна информация. Целта, която си поставиха експертите на ТехноЛогика, е да направят използваеми генерираните огромни обеми данни за състоянието на машините, реколтата и др. Решението ги обработва, консолидира и дава възможност за лесното им представяне и анализ. Използването му може да се подобри продуктивността и ефективността на машинния парк на всяко земеделско стопанство.

Темата не е нова за екипа на ТехноЛогика и не случайно компанията има толкова подготвени специалисти в областта на дигитализация в  земеделието. “Инвестираме в знания и умения за прецизно земеделие близо 8 години. Имаме разработки и за използването на сателитни снимки в помощ на сектора. Подготвяме се и за предстоящата мярка на ЕС за контрол на управлението на субсидиите към фермерите чрез използване на сателитни снимки. Стратегията ни винаги е била да не чакаме пазара да поиска решение, а да следим и превръщаме зараждащите се предизвикателства във възможности.”, споделят от ТехноЛогика.

Софтуерната компания създава дигитални иновации в земеделието още от началото на века. Тя разработи Интегрираната система за администриране и контрол на българската Разплащателна агенция (ИСАК). Благодарение на работата на ТехноЛогика, България се отличава с една от най-модерна система сред останалите в Европейския съюз.

Агро хакатонът, на който ТехноЛогика участва, има за цел да генерира иновативни идеи за по-технологично земеделие. Събитието се организира от Посолство на Кралство Нидерландия в България, НИК Електроникс ЕООД и NIK Academy, FarmHack.NL и българския Цифров Иновационен Хъб за Земеделие AgroHub.BG.